Question about MIDI instrumentation

Discuss PoP1 for DOS here.

Moderator: English Moderator Team

Post Reply
Blastfrog
Scholar Scribe
Scholar Scribe
Posts: 2
Joined: August 23rd, 2017, 4:02 pm

Question about MIDI instrumentation

Post by Blastfrog » August 24th, 2017, 6:12 am

I came across this forum (and SDLPoP) and immediately became interested.

I want to make my own MIDI renditions of the music with soundfonts to use in SDLPoP, so I ripped the MIDIs from the game, but found that the instrumentation was not GM standard (predictably, as it's a DOS game with Adlib). I know the game supported the MT-32, and the Mac version had sample based instruments as well.

Is there any way I can learn what all of the instruments are supposed to be so I can reassign the instruments to GM? The channels are often labeled stuff like "melody" and rarely instrument names.

User avatar
Norbert
The Prince of Persia
The Prince of Persia
Posts: 3125
Joined: April 9th, 2009, 10:58 pm
Contact:

Re: Question about MIDI instrumentation

Post by Norbert » August 24th, 2017, 7:11 pm

Blastfrog wrote:instrumentation was not GM standard
Are you sure it's not?

When I open "arrived to princess.mid" with Ardour, the first channel seems to start with instrument 14(+1) of bank 0(+1), which according to the gm-level-1-sound-set is Tubular Bells.

This matches what
timidity --verbose=1 "arrived to princess.mid"
tells me, namely "Tonebank 0 14: Tone_000/014_Tubular_Bells.pat".

I guess maybe what you're saying is that instead of Tubular Bells it's using something else there?
Attachments
ardour.png
arrived to princess.mid

Blastfrog
Scholar Scribe
Scholar Scribe
Posts: 2
Joined: August 23rd, 2017, 4:02 pm

Re: Question about MIDI instrumentation

Post by Blastfrog » August 25th, 2017, 1:38 am

Well, there's some instruments that are rarely labeled, the title screen music has a channel called "comp/tympani", being piano 1 and electric piano 1. They all sound pretty messed up in GM anyway IMO.

David
The Prince of Persia
The Prince of Persia
Posts: 1478
Joined: December 11th, 2008, 9:48 pm
Location: Hungary

Re: Question about MIDI instrumentation

Post by David » August 26th, 2017, 9:37 am

Blastfrog wrote:Is there any way I can learn what all of the instruments are supposed to be so I can reassign the instruments to GM? The channels are often labeled stuff like "melody" and rarely instrument names.
You could try this: Make a MIDI that plays something using a single instrument. Then import it to a DAT and listen how it sounds within the game.
Norbert wrote:When I open "arrived to princess.mid" with Ardour, the first channel seems to start with instrument 14(+1) of bank 0(+1), which according to the gm-level-1-sound-set is Tubular Bells.
The problem is that the MIDI player built into PoP uses its own instruments ("midi info" in prince.dat), not the General Midi instruments.
Blastfrog wrote:I know the game supported the MT-32, and the Mac version had sample based instruments as well.
Yes, but those aren't General Midi instruments, either.

Post Reply